Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym

W moim domu odbyła się kiedyś składkowa impreza, na którą każdy przyniósł coś do jedzenia albo picia. Między innymi pojawiła się sałatka z gruszkami i serem pleśniowym, która została ze mną na dłużej.

20121203-211529.jpg

Po małych modyfikacjach przedstawiam:

Składniki sałatki:

  • 200 g sałaty lub mieszanki sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 10 g kiełków rzodkiewki
  • 1 duża gruszka
  • 50 g sera pleśniowego z przerostem (rokpol, gorgonzola, roquerfort – zależnie od preferencji)
  • 30 g migdałów w płatkach

Ja jadam tę sałatkę bez sosu, po prostu nie lubię sosów do sałatek, ale można też zrobić do niej prosty sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • przyprawy wedle upodobania: bazylia, tymianek, oregano, estragon, słodka i ostra papryka, chili lub gotowa mieszanka przypraw do sałatek
  • sól i pieprz do smaku

Sałatę rwiemy lub kroimy na kawałki. Tym razem wykorzystałam gotową mieszankę, dla większej rozmaitości zieleniny, dzięki czemu rozdrabnianie miałam z głowy – sałaty były od razu w małych kawałkach, w mieszance były też paseczki marchwi. Dorzucamy kiełki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s