…a do tego jest przepyszne. Gdybym miała do końca życia jeść tylko jedno ciasto, byłoby to właśnie to.
Bierzemy:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 2 jajka
- szczyptę soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- cynamon
- kilka łyżek bułki tartej
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ją w misce z cukrem i solą. Dodajemy masło, siekamy je jak najdrobniej w mące, po czym rozcieramy palcami, aż nie będzie grudek. Wbijamy jajka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Formę (duża tortownica lub prostokątna blaszka) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. 2/3 ciasta wylepiamy dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki.
Jabłka odbieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odciskamy sok (i wypijamy od razu – pycha!). Dodajemy do jabłek cynamon – ile kto lubi – i porządnie mieszamy.
Wyjmujemy z lodówki ciasto. Posypujemy je równomiernie tartą bułką (dzięki temu jabłka nie przemoczą spodu) i wykładamy na nie jabłka. Resztę ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na jabłka na grubej tarce.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 st. C. Ja zawsze zjadam je jeszcze gorące.
Czas przygotowania: 30 min + pieczenie
Wykonanie: łatwe
Porcji: dla 10 osób
Kalorii: 350 na porcję
Właśnie się piecze. I już nawet pachnie:-)
Zazdroszczę. :)
Na klasowej Wigilii u dzieci moja szarlotka została zjedzona jako pierwsza. To znak, że faktycznie jest dobra.
Mam zlecenie na taką samą dla domowników a nie obcych obżartuchów ;-)
Dziwię się, że w ogóle pozwolili Ci wynieść ją z domu. ;)
Przepis na ciasto super….
Ale sama opcja drukuj pożal się Boże! Autor strony do szkoły, lekki kurs informatyki!!!
Pani przydałby się lekki kurs dobrego wychowania. Chociaż nie… Dobre wychowanie wynosi się z domu.
Lekki kurs informatyki? Wszystko jest bardzo czytelne, sama niech pani zrobi sonie kurs technologii, zamiast drukowac przepis po prostu idzie sie ze smartfonem lub tabletem do kuchni ☺ Teraz juz wszyscy maja smartfony zamiast stacjonarnego komputera ☺
Wlasnie je pieke i juz nie moge sie doczekac zeby sprobowac.
Daj znać, czy smakowało. :)
Super przepis i latwy w wykonaniu.Nigdy mi ciasta nie wychodza to bylo pierwsze udane.Dzieki !
Super. :)
Fajny przepis zaraz będę robiła to ciasto:)
super ciasto,dzieki za podzielenie sie przepisem,a ta ewa co na kurs cie wysyla,niech sie wypcha.
właśnie wybieram się na zakupy, będę dziś piec , mam nadzieję że dobre będzie
Powodzenia i smacznego. :)
zabieram się do roboty.. liczę na to że wyjdzie bo zawsze mam problemy z kruchym ciastem.. :))
Powodzenia! :)
dla antykulinarnego talentu jakim jestem ja ciasto wyszlo super ;)
Anika
Dla mnie to poemat nie do opisania…..hmmmmm…
dzięki …
ciasto wyszlo super!!prosty przepis polecam!!!!
Ciasto w piekarniku :)
Trochę je zmodyfikowałam, dodałam do utartych jabłek powidła śliwkowe własnej roboty. Sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie?
Koniecznie daj znać! :)
pychotka;)
Ciasto jest pyszne! Mam jednak wyrzuty sumienia, bo sama zjadłam niemal połowę.
Trudno się powstrzymać, myślę, że jesteś usprawiedliwiona! :)
to jest swietny przepis…dziekuje
pozdrawiam z USA
…pieke juz trzeci raz..
Cieszę się bardzo. :) Ja też za nim przepadam.
Ciasto rewelacyjne, nie jadłam tak pysznego od dawna, chyba od czasów ciasta mojej babci. Zachowuję przepis i dziękuję.
Nieskończenie miło mi to czytać. :)))
Hmmm. Półkruche kupiłem gotowe w sklepie (leniwy, prawda?) Jabłka sam utarłem i wymieszałem z cynamonem i odrobiną cukru, na wierzch rzuciłem kruszonkę. Ciasto jest własnie w piekarniku. Pachnie w całym domu, zostało ze 20 minut a ja mam ślinotok already. Pozdrawiam z Zielonej Wyspy ;-)
Moje pierwsze kruche ciasto i wyszlo przepyszne :-) super przepis,pysznie i tanio :-)
Mega super dobra! Zrobiłam ze zwykłym cukrem a nie cukrem pudrem, delikatna i krucha, super.
faktycznie !!! wyszło !!! pyszne…mniam…..polecam :)
za każdym razem wychodzi!!! dzięki że dodałaś ten przepis. dziś testuje ze śliwkami.
ale ciasto jest MEGA wiec nie może nie wyjść. pozdrawiam serdecznie
Daj znać, jak smakuje ze śliwkami. Może też zrobię. :)
Wyszło świetne! Zmodyfikowałam troszkę – zrobione ciasto podpiekłam 20 min, wyjęłam, dałam śliwki, na górę ciasto – jak u Ciebie i do piekarnika na resztę czasu. Ale powiem Ci że pilnowałam żeby się nie przypaliło, bo za dużo ciasta zostawiłam sobie na górę. A na górze znów żeby się upiekło. więc miałam nerwy ;p
I nie pocukrzyłam śliwek i miałam małą wykrzyw-mordkę :D
Ale ogólnie jestem baaaardzo zadowolona!
na ile wkładałyście do zamrażarki masę ? bo mi utrzeć się nie udało chyba coś zmaściłam ;(
Ja wkładam na tyle, ile trwa przygotowanie jabłek i foremki.
A mi to ciasto wyszło suche pomimo że było tylko 30 min w piekarniku. Do tego strasznie słodkie… Następnym razem je troszkę zmodyfikuje.
Może to kwestia piekarnika. :)
Uwielbiam to ciasto…. Mniam! Od dzieciństwa nie przepadałam za szarlotkami, jabłecznikami czy ciastami z jabłkami, jak kto je woli nazywać, pewnie ze względu na fakt, że zawsze znajdowałam a to nasiona a to łupki od nasion…. ale w dorosłym życiu postanowiłam wziąć się z tym problemem z bary i spróbować zrobić je tak, żeby mi smakowało. Pierwsza próba…fiasko…. Ciasto wyszło fatalne, było go za mało, za mało było jabłek i w ogóle wstyd opowiadać. Ale po kilku latach (!) i wielu wypróbowanych przepisach z zasobów Internetu postanowiłam znów spróbować. I tak trafiłam na Twoją stronę. Nie muszę chyba dodawać, że najbardziej zachęciła mnie fraza „które zawsze się udaje”… :) Pierwsze zauroczenie to ciasto kruche… które świetnie się zagniatało, nie kleiło do rąk, genialnie łączyło ze sobą wszystkie składniki. Drugie zauroczenie to prostota przygotowywania jabłek. Brak skomplikowanych czynności to było to! Trzecie i finalne zauroczenie to pierwszy kęs.. oczywiście ze „skórką”.
Droga Monico, uwielbiam twój przepis i od sierpnia gości stale na moim stole. Przygotowuję ciasto na wszelakie okazje i zbieram niezasłużone pochwały jaką jestem cudną „cukierniczką” :) Goście objadają się, aż uszy im się trzęsą, spisują adres strony, ewentualnie sam przepis a ja jestem zachwycona (i pewnie kilka kilo cięższa ;)) I kolejna blacha właśnie piecze się na jutro… :)
Dziękuję za podzielenie się nie tylko tym przepisem, ale również możliwością smakowania takiego świetnego ciasta!
Pozdrawiam,
Celina
Dziękuję, wzruszyłam się troszkę. :)
To jest super
Fajne ciasto. Udalo sie. Bardzo smaczne.Dziekuje za przepis.
Super ciacho wszystkim smakowało nawet tesciowej
Jakie wymiary powinna mieć prostokątna forma? Właśnie zrobiłam ciasto wg przepisu ale wyszło mi stanowczo zbyt mało składników. Użyłam standardowej prostokątnej blaszki.
Moja jest kwadratowa o boku 24 cm.
CIasto szybkie i pyszne;-) uwielbiamy je ;-) A z lodami to już w ogóle pychotka;-)
Genialne! Wyszło idealnie :)
Przepyszne,ale strasznie niskie wyszło:)Chyba jednak użyłam za dużej blaszki:)Dzięki
Moje ma ok. centymetra grubości spód, a boki pewnie z 7 cm.
Dzisiaj ją robię drugi raz :) za pierwszym razem robiłam bez przekonania myślałam znowu kruche ciasto nie wyjdzie ale cuda się zdarzają – wyszło boskie!!!. Zawsze miałam problem ze spodem ale pomysł z bułką tartą exta. Teraz się piecze a zapach w kuchni się unosi mniam mniam
Bardzo prosty przepis a ciasto wyszło przepyszne!
Faktycznie dobry przepis – szarlotka wyszła pyszna.
Pyszne ciasto, łatwy przepis, który rzeczywiście zawsze wychodzi . Polecam!!!
Super ciasto, pychota! Robilam je juz kilka razy i zawsze wychodzi. Teraz tez juz pachnie w piekarniku. Moi domownicy beda zachwyceni jak wroca:)