Sajgonki z mięsem (albo spring rolls)

Czasem człowiek zaprosi znajomych i chce zrobić do jedzenia coś, co łatwo podzielić na kilka osób, nie wiedząc dokładnie, ile tych osób się pojawi. I wtedy człowiek robi sajgonki (wyszły 33 sztuki, ale cudem udało mi się uratować jedną do zdjęcia ;).

sajgonka

Na sajgonki potrzebujemy:

  • 50 g makaronu sojowego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g marchwi
  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 150 g kiełków fasoli Mung
  • 2 cebule (ok. 200 g)
  • 1 filiżanka suszonych kapeluszy grzybków Mun
  • 2 jajka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 35 arkusików papieru ryżowego o średnicy ok. 15 cm (lub mniej większych)
  • olej do smażenia (0,5 l)

Namaczamy w gorącej wodzie grzybki i makaron sojowy (na ok. 15-20 minut). Kiedy zmiękną, grzyby siekamy w wąskie paski, a makaron tniemy na kilkucentymetrowe odcinki.

grzybki_mun

makaron_sojowy

Siekamy drobno cebulę, kroimy marchew i kapustę.

cebula

marchew

kapusta_pekinska

Mięso, warzywa, sos sojowy, surowe jajka i makaron mieszamy w misce. Solimy i pieprzymy wedle uznania.

do_miski
Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie i kładziemy na deseczce. Kiedy zmięknie, nakładamy łyżkę farszu i zwijamy pakiecik.

sajgonki

Gotowe sajgonki smażymy partiami w rozgrzanym oleju aż będą złocisto-brązowe.

Same sajgonki ze słodko-pikantnym lub słodko-kwaśnym sosem mogą robić za przystawkę. Jeśli dodamy do tego ryż albo sojowy makaron, zmienią się w pełnoprawne danie główne.

Czas przygotowania: 60 min + smażenie (ok. 40 min)
Wykonanie: dość trudne
Porcji: dla 6 osób
Kalorii: ok. 450 na porcję

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s