Placek drożdżowy ze śliwkami

Trudno teraz o dobre śliwki. Ale jeśli się było przezornym i w sezonie trochę zamroziło, teraz można za ich pomocą przywołać trochę późnoletniego klimatu. Bierzemy się za drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką!

placek_ze_sliwkami_gotowy

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • masło i łyżka mąki do posypania blachy

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki, żeby było miękkie)

placek_skladniki

Jeśli używamy mrożonych śliwek, pracę zaczynamy od wyjęcia ich z zamrażalnika i rozmrożenia. Potrzebują kilku godzin w temperaturze pokojowej.

Z kilku łyżek letniego mleka, pokruszonych drożdży i łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, zagniatamy szybko z masłem i wkładamy do lodówki.

Żółtka ucieramy z cukrem, aż zrobią się jasne i podwoją swoją objętość. Do nich dodajemy wyrośnięty rozczyn, masło, cukier waniliowy, resztę mleka i mąkę ze szczyptą soli. Wyrabiamy gładkie, zwarte ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeżeli używamy świeżych śliwek, teraz je myjemy, rozkrawamy na połówki, pestki wrzucamy.

drozdzowe_i_sliwki

Smarujemy masłem i posypujemy mąką prostokątną blachę. Wypełniamy ją wyrośniętym ciastem, na wierzchu układamy jedna przy drugiej śliwki, ciasno, lekko dociskając, skórkami do spodu.

placek_ze_sliwkami

Na grubej tarce ścieramy kruszonkę bezpośrednio na ciasto.

placek_kruszkonka

Pieczemy godzinę w 180 st. C. Kiedy wierzch sie zarumieni, a do końca pieczenia jeszcze sporo czasu, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, żeby nie spalić kruszonki.

Doskonale sprawdzi się w ponury wieczór do szklanki dobrej herbaty.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s