Superprosty pełnoziarnisty chlebek z otrębami

Czasem mam ochotę na zapach świeżo upieczonego chleba. Robię wtedy bardzo prosty, ale zarazem smaczny, ciemny chlebek. Dzięki otrębom jest bogaty w błonnik. I wolno się starzeje, choć zazwyczaj nie zdąży się zestarzeć. :)

chlebek_gotowy

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g otrębów pszennych
  • 8 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • szklanka ciepłej wody (ok. 40 st. C)
  • łyżka otrębów owsianych

chlebek_skladniki

Foremkę na bochenek smarujemy olejem i posypujemy wnętrze otrębami pszennymi. Mąkę mieszamy w misce z resztą otrębów i drożdżami. Dodajemy miód, olej i wodę, i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do foremki, posypujemy wierzch otrębami owsianymi. Odstawiamy chleb przykryty ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce.

Wyrośnięty chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 50 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, posmarowany grubo masłem…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s