Piernik ucierany

Kupiłam ostatnio nową makutrę, więc mogę już robić ciasta ucierane. Na pierwszy ogień poszedł piernik.

piernik1

Chcesz też taki? Przygotowanie jest właściwie proste, choć ręce potem bolą.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 szklanki kwaśnej smietany
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 torebka przyprawy do pierników (40 g)
  • Cukier puder do posypania

skladniki_na_piernik

100 g masła ucierasz z 3/4 szklanki cukru. Nie przerywając ucierania dodajesz 2 żółtka, 100 g miodu, łyżkę zimnej wody i pół szklanki kwaśnej śmietany. Trzesz do uzyskania gładkiej masy.

Dalej dodajesz 1 1/2 szklanki mąki wymieszanej z płaską łyżeczką sody oczyszczonej, łyżkę kakao i opakowanie przyprawy do pierników. Mieszasz dokładnie.

ucieranie_ciasta

Na końcu ubijasz pianę z 2 białek i delikatnie mieszasz, żeby z piany nie uciekło powietrze. Wylewasz do formy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wystarcza na średnią tortownicę albo blachę na bochenek podłużną ok. 25 cm.

mieszanie_z_bialkiem

Pieczesz 50-60 min. w temp. 160-170 st. C. Po wystudzeniu posypujesz cukrem pudrem albo oblewasz czekoladą. Można też przekroić piernik na pół i posmarować marmoladą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s