Tort migdałowo-śmietankowy z rumem i białym winem

Mój luby miał w zeszłym tygodniu urodziny. Ponieważ po pierwsze jest wielkim zjadaczem słodkości, a po drugie lubi smak migdałowy i śmietankowy, upiekłam dla niego specjalny tort. Migdałowe ciasto przełożone nadzieniem z aromatyzowanej rumem i białym winem śmietankowej pianki. Dość pracochłonna rzecz, ale warto.

tort_migdalowo_smietankowy_2

Pracę trzeba podzielić na 3 etapy: pieczenie ciasta, przygotowanie nadzienia i zdobienie.

Na ciasto trzeba przygotować:

  • 150 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru
  • 6 jajek
  • łyżeczkę drobno startej skórki pomarańczowej

migdalowe_ciasto_ubijane_skladniki

Jak widać, ciasto nie zawiera mąki ani tłuszczu (poza tłuszczem, który jest zawarty w migdałach i jajkach), a jedynym spulchniaczem jest powietrze. Dlatego trzeba pamiętać, żeby podczas ubijania jajek dostarczyć go odpowiednio dużo i nie stracić w czasie mieszania składników.

Po przygotowaniu składników warto od razu przygotować sobie foremkę: tortownicę o średnicy 24 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

tortownica_wylozona_papierem

Teraz możemy przystąpić do pracy.

Oddzielamy białka 4 jaj od żółtek i dajemy do oddzielnej miski. Odkładamy 2 łyżki cukru.

Ubijamy 4 żółtka i 2 całe jajka z resztą cukru i skórką pomarańczową tak długo, aż masa będzie jasna, gładka i podwoi objętość. Dodajemy migdały, ostrożnie i dokładnie mieszamy.

Oddzielnie ubijamy białka – kiedy będą lekko sztywne, dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Ubijamy na sztywną masę.

Delikatnie przekładamy białka do masy migdałowej i mieszamy tak, żeby powietrze nie uciekło. Przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 st.C.

Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty.

Na masę do przełożenia ciasta bierzemy:

  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • łyżkę żelatyny w proszku
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 125 ml białego słodkiego wina

masa_z_bialym_winem_skladniki

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i mieszamy. Zostawiamy na kilka minut. Kiedy żelatyna nasiąknie, wstawiamy ją do naczynia z gorącą wodą i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ubijamy na sztywno śmietanę z rumem, odstawiamy.

Oddzielamy żółtka od białek, żółtka umieszczamy w żaroodpornej misce (w tym przepisie wykorzystamy tylko żółtka, z białek można zrobić np. torcik bezowy). Miskę z żółtkami stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy je z cukrem. Dodajemy wino. Ubijamy razem, aż będą jasne i gęste, prawie jak mus.

Zdejmujemy garnek z ognia i ubijamy jeszcze przez kilka-kilkanaście minut. Masa będzie dalej gęstniała i trochę przestygnie. Wtedy wstawiamy miskę z nią do naczynia wypełnionego lodowatą wodą. Dalej ubijamy, aż całkiem ostygnie.

ubijanie_na_parze

Do wystudzonej masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Trzeba pilnować, żeby w międzyczasie znów nie zastygła. Jeśli zastygnie, na nowo trzeba ją rozpuścić.

Do masy z żółtek przekładamy śmietanę, mieszamy delikatnie.

To już czas na złożenie tortu. Wkładamy jedną część ciasta z powrotem do tortownicy. Nakładamy na nią połowę masy i nakrywamy drugą częścią. Na wierzchu rozsmarowujemy drugą połowę. Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, żeby masa zastygła.

Ostatni krok to zdobienie. Generalnie powinno się to zrobić przy pomocy:

  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2-3 łyżek cukru pudru
  • 200 g winogron, 1 białko i kilka łyżek miałkiego cukru

mój luby zamówił jednak wersję bez ozdobników, tylko ze śmietaną. Wierzchnią warstwę nadzienia nacięłam w romby i posypałam cukrem pudrem. Ubiłam śmietanę, rozsmarowałam ją na bokach ciasta i wycisnęłam z niej gwiazdki wokół krawędzi.

tort_migdalowo_smietankowy

Jeśli wybierzecie wersję zdobioną bogaciej, dodatkowo trzeba będzie uprażyć lekko migdały na suchej patelni i po wystudzeniu obsypać nimi boki ciasta. Trzeba też będzie przygotować winogrona. Każde z nich należy umyć, osuszyć, zanurzyć w białku jaja i obsypać miałkim cukrem. Kiedy wyschną i cukier przylgnie do owoców, wciskamy je w gwiazdki ze śmietany wokół krawędzi ciasta.

A potem zostaje już sama przyjemność – zjadanie! :)

One thought on “Tort migdałowo-śmietankowy z rumem i białym winem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s