Suflet czekoladowy z chilli

Zachciało mi się czegoś słodkiego na ciepło (i to zaraz!), więc z tego, co znalazłam w szufladach i lodówce zrobiłam sobie suflet.

Nie wiem w sumie, jak powinien smakować suflet, więc ten mi smakuje. ;)

Na 2 suflety:

  • 70 g czekolady z 70% kakao
  • 15 g miękkiego, niesolonego masła + trochę masła do wysmarowania foremek
  • 2 białka z jaj kurzych (ok. 70 g)
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 szczypty chili

Foremki smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki.

Czekoladę roztapiamy w misce, ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy masło i chili. Dobrze mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, ubijamy dalej, dodając cukier po łyżce – aż do zużycia całego cukru.

Łyżką masy białkowej rozrzedzamy czekoladę. Dodajemy resztę białek i delikatnie mieszamy.

Rozlewamy masę do foremek, wyrównujemy wierzch. Jeśli brzegi się zabrudzą, dokładnie je wycieramy, przeciągamy palcem wokół foremki, tak żeby powstała szczelina między ciastem a krawędzią. Foremki owijamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał ok. 2 cm powyżej krawędzi. Papier mocujemy sznurkiem (naturalnym, żeby się nie zapalił).

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (termoobieg) przez 7-8 minut.

Wyjmujemy suflety z piekarnika, zdejmujemy papier. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub kakao i jemy od razu, bo za chwilę będzie za późno – wszystko oklapnie… ;)

suflet czekoladowy z chilli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s