Klasyczne włoskie biscotti z migdałami

U mnie w pracy, w restauracji na parterze do kawy podawane są małe, chrupiące ciasteczka. Potraktowałam to jak wyzwanie i upiekłam dziś własne. Oto one: biscotti. Pełne migdałów.

20130216-191538.jpg

Potrzebujemy kilku prostych składników:

  • 400 g migdałów bez skórki
  • 2 duże jajka
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo migdałowego
  • 225 g zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

20130216-175435.jpg

Jeśli kupiliście migdały niełuskane, pierwszym zadaniem będzie obdarcie ich ze skóry. Wrzucamy je na minutę do wrzącej wody, odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Skórki zrobią się luźne i łatwo będzie wyłuskać z nich migdały.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C i wkładamy do niego rozrzucone na blasze migdały. Po ok. 10 minutach zrobią się złociste. Wyjmujemy je, studzimy i grubo siekamy.

20130216-175447.jpg

W misce ubijamy dobrze jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym lub migdałowym. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy je do ubitych z cukrem jajek i dobrze wszystko razem mieszamy.

20130216-175459.jpg

Na końcu dodajemy wystudzone migdały. I znów mieszamy. Może być ręką.

20130216-175506.jpg

Masę wykładamy na papier do pieczenia – umoczonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy długi, płaski placek. Pieczemy go ok. 20-25 minut w 180 st.C, aż wierzch się zarumieni.

20130216-175518.jpg

Wyjmujemy i studzimy ciasto przez kilka minut. Tymczasem zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni.

20130216-175528.jpg

Kroimy ciasto w 1,5-2 centymetrowe kromki, układamy je na blasze i suszymy przez 10 minut, po czym przewracamy na drugą stronę i suszymy przez kolejne 10 minut.

20130216-175537.jpg

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i… to już. Jemy od razu albo chowamy w szczelnym pojemniku na potem.

20130216-191538.jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s