Ubijane ciasto migdałowe (bez mąki) w cytrusowej polewie

Na specjalne życzenie Anny wrzucam przepis na migdałowe ciasto, które przygotowałam na imprezę urodzinową. Dziś bez zdjęć, bo nie zdążyłam. Bierajta składniki i do roboty!

Na ciasto:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka drobno utartej skórki pomarańczowej
  • 150 g mielonych migdałów

Na polewę

  • 200 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 g cukru pudru (chyba że ktoś woli słodsze lub mniej słodkie, wtedy można tę ilość zmienić)
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z połowy cytryny

20130301-210407.jpg

No i Anka, teraz tak:

Oddzielasz białka od żółtek w 4 jajkach i odkładasz 2 łyżki cukru. Resztę cukru ubijasz z 2 jajkami, żółtkami i skórką pomarańczową, aż masa będzie jasna, puszysta i po wyciągnięciu trzepaczki zostaną w niej wyraźne ślady. Dodajesz po łyżce migdały i mieszasz pięknie.

Oddzielnie ubijasz białka na niezbyt sztywną pianę i dodając cukier trzepiesz na sztywno. Mieszasz to delikatnie do masy żółtkowej.

Wlewasz ciasto do tortownicy (średnica 22-23 cm), natłuszczonej i z dnem wyłożonym papierem, i pieczesz je przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 st.C. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze na 5 minut zostawiasz ciasto w tortownicy, po czym wykładasz do wystygnięcia na drucianą podstawkę.

Kiedy ciasto wystygnie, przygotowujesz polewę. Ucierasz mascarpone z cukrem pudrem i stopniowo dodajesz śmietankę (nadal ucierając). Na koniec dodajesz sok i skórkę z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Pokrywasz polewą wierzch i boki ciasta. Możesz ozdobić je dodatkowo długimi wiórkami z cytrynowej i pomarańczowej skórki albo czekoladowymi listkami. Ale może nie warto – i tak zaraz go nie będzie. ;)

One thought on “Ubijane ciasto migdałowe (bez mąki) w cytrusowej polewie

  1. Polewa cytrusowa brzmi pysznie, w lidlu mają promocję na bio cytryny, więc mam ich pod dostatkiem, ciasto na pewno wypróbuję:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s