Czekoladowe listki do zdobienia ciast

Dziś drobiazg, który wykonuje się właściwie tylko przy okazji robienia ciasta, żeby je ozdobić. Czekoladowe listki. Żeby je zrobić, potrzebujesz – niespodzianka! – czekolady i listków. :)

IMG_3589

Doskonale nadają się listki róż, bo są nietoksyczne, mają piękne, wyraźne żyłki, a przy tym są sztywne i wytrzymałe. Czekolada – weź jaką lubisz albo jaka pasuje Ci najlepiej do ciasta. Oczywiście wykluczamy tu wszystkie wynalazki nadziewane i z bakaliami. To może być czysta czekolada gorzka, mleczna, deserowa czy biała. Będziesz potrzebować też pędzelka, najlepiej o dość sztywnym włosiu, płaskiego i niezbyt szerokiego (myślę, że ok. 5 mm).

IMG_3598

Oberwij najładniejsze listki róży, umyj je i pozostaw do wyschnięcia. Czekoladę rozpuść w naczyniu ustawionym na garnku z wrzątkiem.

IMG_3588

Kiedy listki będą suche, każdy z nich pokryj od spodu warstwą rozpuszczonej czekolady. Kiedy zastygnie, nałóż drugą warstwę czekolady. Schowaj do lodówki i poczekaj, aż czekolada całkowicie zastygnie.

IMG_3590

Potem delikatnie oderwij liście od czekolady. I to już wszystko. Proste? Proste. :) A jak ładnie się prezentuje na torcie!

IMG_3593

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s