Sernik w kratkę

Nie wierzę! Po prostu nie wierzę, że jeszcze nie wrzuciłam przepisu na sernik! Nadrabiam to niedopatrzenie, szczególnie że serniki u mnie często powstają (np. dziś), a może z okazji zbliżających się świąt komuś przyda się prosty przepis na dobry, (uwaga: megasłodki!) sernik.

IMG_3677

Zaczynamy od przygotowania składników na ciasto:

  • 240 g mąki
  • 160 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka + 1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta
  • szczypta soli

I na masę serową:

  • 1 kg twarogu, może być gotowy na sernik, unikniemy wtedy mozolnego mielenia
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 350 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • wanilia, ekstrakt waniliowy albo cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek

Mąkę, cukier i sól mieszamy w misce. Dodajemy chłodne masło, siekamy je z mąką, rozcieramy palcami dopóki nie znikną wszystkie grudki masła. Dodajemy 2 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Namaczamy rodzynki w gorącej wodzie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy dno formy masłem i posypujemy tartą bułką lub mąką. 2/3 schłodzonego ciasta cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez 15 minut.

Tymczasem bierzemy się za masę serową. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem rodzynki. Twaróg miksujemy ze śmietanką, ekstraktem waniliowym, mąką ziemniaczaną i połową cukru pudru. Ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, łączymy z serem. Ubijamy białka na pianę, delikatnie mieszamy z masą serową. Na koniec dodajemy rodzynki. Wylewamy masę na podpieczone ciasto.

Wałkujemy cienko resztę ciasta i kroimy w paseczki szerokości ok. 7 mm. Układamy z nich kratkę na wierzchu sernika. Smarujemy ją żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody.

Pakujemy ciasto na godzinę do piekarnika (nadal 180 st. C).

This slideshow requires JavaScript.

6 thoughts on “Sernik w kratkę

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s