Marynaty do nóżek kurczaka

Przyszło mi do głowy poeksperymentować z marynatami do kurzych udek. Przygotowałam ich 5:

Słodko-pikantna: miód, musztarda, czosnek, papryka słodka i ostra.

Kwaśno-pikantna: ocet winny, ostre papryczki, papryka ostra i słodka, pieprz cayenne, czosnek, musztarda dijon, sos sojowy.

Orientalna: sos sojowy, imbir, dymka, czosnek, utarta marchew, sambal oelek, cukier trzcinowy.

Korzenna: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kurkuma, szafran, rum, oliwa, cukier trzcinowy.

Łagodna: śmietanka, mleko kokosowe, białe wino, czarny pieprz.

Udka zapakowałam do marynat na całą noc, a następnego dnia upiekłam w piekarniku (180 st.C, 60 minut).

Arturowi najbardziej smakowała wersja orientalna i kwaśno-pikantna. Mi właściwie smakowały wszystkie.

2 thoughts on “Marynaty do nóżek kurczaka

  1. Super pomysł na marynaty, dziś właśnie mam nóżki tylko, że w pieczone w boczku(,kuchnia lidla,), nestępnym razem wybiorę jedną z Twoich marynat :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s