Pikantna zupa krem z dyni

Sezon dyniowy w pełni, na dworze zimno, więc warto zaserwować sobie rozgrzewającą zupę.

Podstawą jest bulion albo rosół, można przygotować samodzielnie, ale kiedy brakuje czasu albo ochoty, można wykorzystać kostkę rosołową. Acz nie zachęcam.

Składniki
Litr bulionu/rosołu
1,2-1,5 kg dyni
2 cebule
2 ziemniaki
Kilka ząbków czosnku
Ostra papryczka
100ml słodkiej śmietanki 18%
Łyżka lub dwie świeżo startego parmezanu
Łyżka oleju

Wykonanie
Dynię pozbawiamy pestek i pakujemy na 20 minut do piekarnika (190 stopni), żeby trochę zmiękła.

Cebule, ziemniaki i czosnek drobno kroimy. Na łyżce oleju szklimy cebulę, dodajemy ziemniaki i smażymy całość ok. 10 minut. Potem wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy papryczkę.

Wydobywamy dynię z piekarnika i kiedy trochę przestygnie obieramy ze skóry, a miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Całość gotujemy 15-20 minut.

Całość blendujemy. Dodajemy śmietankę i jeszcze przez chwilę gotujemy.

Przed podaniem posypujemy parmezanem.

IMG_8171.JPG

IMG_8416.JPG

IMG_8419.JPG

IMG_8417.JPG

IMG_8165.JPG

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s